The Stormlight Archive av Brandon Sanderson

Serienamn: The Stormlight Archive
Böcker i serien: The Way of Kings, Words of Radience, Edgedancer, Oathbringer, Dawnshard, Rythm of War
Författare: Brandon Sanderson
Publikationsår: 2010-
Genre: Fantasy
Format: E-bok
Källa: Google Books
Antal böcker: 10 böcker är planerade
Fem saker jag gillade med serien (hittills): Världen som Sanderson skapat; hur genomtänkt och detaljrik världen och historien är; karaktärerna; och faktumet att böcker på över 1000 sidor ändå inte kändes för lång
Betyg (individuella böcker): ⭐⭐⭐⭐⭐ / ⭐⭐⭐⭐⭐ / ⭐⭐⭐⭐⭐ / ⭐⭐⭐⭐

Handling

I Stormlight Archive följer man som läsare ett antal olika karaktärer som lever i en krigsdrabbad värld, fylld av människor, växter och djur anpassade att överleva de häftiga stormar som slår till med jämna mellanrum. Till stor del står tre karaktärer i centrum: Kaladin, före detta soldat, numera slav, som försöker överleva i en värld där ingen bryr sig om huruvida han lever eller dör; Shallan, en ung adelsdam som vill bli lärling till akademikern Jasnah, för att kunna stjäla hennes Soulcaster, som tillåter användaren att utföra magi; och Dalinar, prinsen som är krigstrött från det krig som startades för att hämnas mordet på hans bror, den tidigare kungen. Och i bakgrunden till deras respektive berättelser blir man snart varse en växande oro i världen, som hintar om återkomsten av en stor ondska man trott blivit besegrad för tusentals år sedan, men också återkomsten av The Knights Radiant, det enda som tidigare stått emot denna ondska.

Recension

Det är omöjligt att på ett kort och koncist sett recensera en episk fantasy-serie som sträcker sig över tusentals sidor. Speciellt varenda en av de sidorna är så bra! Sanderson skapar på ett mästerligt sätt en levande värld, ett intressant magisystem, och levande och intressanta karaktärer! Han är bra på att skapa ett driv i historien, att bara avslöja precis så mycket som behövs för att man ska vilja fortsätta läsa för att se vad som ska hända härnäst. Jag gillar i synnerhet hans sätt att under historiens gång avslöja nya saker om sina karaktärer – när man tror att man lärt känna någon visar sig att det finns ytterligare djup att upptäcka. Och genom seriens gång utökar han världen med fler spännande karaktärer.

Ska jag nämna något som Sanderson inte alltid gör lika bra är det att sätta ett bra tempo i berättelsen – de första två tredjedelarna av böckerna är ganska långsamma, medan väldigt mycket sker i den sista tredjedelen. Det blir aldrig tråkigt, och man förstår ju hur viktigt det är att bygga upp allt till den där sista tredjedelen, men önskar ändå att de hade kunnat vara lite mer tajta.

Rekommendation

Gillar man fantasy är denna serie bara ett måste att läsa!

Leave a Reply