House of Leaves av Mark Z. Danielewski

Titel: House of Leaves
Författare: Mark Z Danielewski
Publikationsår: 2000
Genre: Skräck
Format: Tryckt
Källa: köpt på Bokus
Sidor: 710
Första mening: This is not for you.
3 saker jag gillade med boken: The Navidson Record; den unika läsupplevelsen; och alla spännande internet-teorier om boken
Betyg: ⭐⭐⭐

Handling

House of Leaves består i grunden av två berättelser, den ena berättas i en avhandling av en man vid namn Zampanò, och den andra i fotnoter i denna avhandling.

En (nu avliden) man vid namn Zampanò har skrivit en avhandling där han i transkriberat händelserna i dokumentärfilmen The Navidson Record, samt teoretiserat kring vad filmen egentligen betyder. The Navidson Record i sig är en film av en prisad fotograf, och beskriver hur han och hans familj flyttar till ett nytt hus och snart upptäcker att huset är större på insidan än utsidan. En dag dyker plötsligt en korridor upp i en av husets ytterväggar, en korridor som inte leder till utsidan av huset, utan till en mörk, kall labyrint av korridorer och tomma rum som ständigt förändras; och Navidson bestämmer sig för att utforska den. I avhandlingens fotnoter berättar också Johnny Truant sin berättelse. Han har hittat, och håller på att sammanställa Zampanòs avhandling, och ju längre han kommer i sitt arbete, desto mer paranoid verkar han bli.

Så, vi har en gastkramande berättelse om Navidsons utforskande av korridoren, vi har Zampanòs torra text som teoretiserar kring Navidsons dokumentärfilm, och vi har Johnny Truant som sammanställer hela boken och samtidigt ger oss en inblick i sitt liv.

Recension

Trots att jag tyckte att House of Leaves var en bra bok har jag en del negativa saker att säga om den. Men först, de saker jag tyckte var bra: House of Leaves är en spännande, obehaglig och tankeväckande bok (åtminstone på sina ställen), som verkligen är en unik läsupplevelse. Jag har tidigare skrivit om att jag gillar böcker med ett unikt format, och det har verkligen denna. Vissa sidor innehåller bara ett fåtal ord, och för att kunna läsa andra sidor måste man vrida hela boken uppochner. Ett kapitel fokuserar på labyrinter, och i det kapitlet blir hela texten som en labyrint att gå vilse i, eftersom olika fotnoter hänvisar tillbaka till varandra vilket gör att man (tekniskt sett) fastnar i en loop. Boken väcker också många tankar och funderingar, och när jag läst klart ville jag genast grotta ner sig i internet-teorier kring vad som egentligen hända och vad alla bokens små detaljer faktiskt betyder.

Så, till sakerna som gjorde att boken inte fick ett högre betyg:
Jag läser mycket akademiska texter i mitt arbete, vilket i fallet med denna bok var något av en nackdel. Under tiden jag läste boken var jag mitt uppe i en period där jag i praktiken läste vetenskapliga artiklar hela dagarna, och efter en hel arbetsdag med att göra det var jag inte speciellt sugen på att fortsätta göra det även på fritiden, så det tog ett tag att ta sig igenom boken. Zampanòs akademiska utläggningar avbryter dessutom ständigt de spännande skeendena i The Navidson Record, vilket mest gjorde mig frusterad – jag ville ju veta vad som skulle hända härnäst, inte läsa en lång utläggning om minotaurer. Jag blev också mest frustrerad av att läsa Johnnys berättelse, och hans sätt att avbryta The Navidson Record – mitt uppe i ett stycke som beskriver hur en man rör sig genom en becksvart korridor och plötsligt hör ett morrande läte är jag cirka 0% intresserad av att bli avbruten av Johnny så att han kan berätta om hur paranoid han är, hur mycket droger han tagit och alla storbystade kvinnor han legat med… Hade boken bara innehållit the Navidson Record hade den fått en femma, men nu drar min frustration med boken ner betyget. Med trots min frustration skapar bokens olika delar ändå en så speciell läsupplevelse att jag är glad att jag läste den

Rekommendation

Är du intresserad av en unik läsupplevelse, med en spännande historia som ständigt avbryts för teoretiska utläggningar och infall från en paranoid sextokig snubbe? Då kan jag rekommedera House of Leaves!

Leave a Reply