An Unkindness of Magicians av Kat Howard

Titel: An Unkindness of Magicians
Författare: Kat Howard
Publikationsår: 2017
Genre: Urban Fantasy
Format: E-bok
Sidor: 352
Första mening: The young woman cut through the crowded New York sidewalk like a knife.
3 saker jag gillade med boken: att det var en intressant och unik historia, fylld med unika och intressanta karaktärer.
Betyg: ⭐⭐⭐

Handling

I New Yorks hemliga magiska värld sker med 20 års mellanrum en turnering, där de olika släkterna duellerar om vem som ska hålla i makten. Nu, sju år för tidigt, börjar nästa turnering, och rivaliteten mellan släkterna är på topp, medan den magiska kraften sakta men säkert verkar vara på väg att sina. In i denna turnering på liv och död kommer Sydney, en dittills okänd magiker vars krafter saknar motstycke. Men hennes mål är inte att ta makten i den magiska världen. Hennes mål är att förgöra den!

Recension

Medan jag läste denna bok trodde jag så länge att jag gillade den, och verkligen uppskattade sättet den är skriven på – ganska kortfattat och rakt på sak. På något sätt övertygade boken mig om att jag inte behövde några uppbyggande scener mellan de viktiga händelserna. Men när jag läst ungefär halva boken insåg jag att jag ju inte alls var speciellt förtjust i hur boken är skriven – det kändes som att den hade väldigt mycket potential att berätta en spännande och engagerande berättelse, men att den inte riktigt levde upp till den potentialen. Att boken skrivits så kortfattat och ryckigt fick det nästan att kännas som att det snarare var en synopsis av en bok, där fler detaljer och scener skulle skrivas in senare, men att detta inte gjorts. Som läsare skjutsas man från scen till scen, utan några mellansträckor, vilket gjorde att berättelsen kändes lite osammanhängande, och det var svårt att uppskatta hur lång tid som gick mellan skeendena. Och scenerna i sig var också alldeles för kortfattade. Jag menar, en episk trollkarlsduell läsaren sett fram emot under en stor del av boken har ju potential att kunna vara riktigt spännande. Istället var hela duellen över på några meningar. Jag hade också lite svårt för huvudkaraktären. Å ena sidan är hon en bad-ass magiker som inte tog någon skit, å andra sidan var hon lite för perfekt och mäktig för min smak. Man vill ju undra om hon kommer att klara av utmaningarna som slängs framför henne!

Samtidigt tyckte jag att det var en intressant och unik historia med massor potential, och ett ganska unikt magisystem, där magikerna i praktiken var tvungna att skada sig själva för att kunna utföra magi. Boken innehöll även många olika och unika karaktärer som alla hade sina egna viljor och mål, och även om de var lite svåra att hålla reda på till en början uppskattade jag dem, eftersom de tillsammans skapade en mer dynamisk historia.

Rekommendation

Jag läste klart denna bok för cirka en månad sen och har redan nu svårt att minnas detaljer från den, så det är ju inte en speciellt minnesvärd bok. Men det är ju samtidigt inte en dålig bok, och gillar man urban fantasy och starka kvinnliga karaktärer kan man nog gilla denna bok, åtminstone om man råkas uppskatta sättet den är skriven på.

Leave a Reply